Det våta fingrets politik

Visst borde väl politik handla om att genom medvetna åtgärder, baserade på ideologi och kunskap, försöka lösa samhällsproblem? För mig är svaret ja. Därför har jag den senaste tiden blivit bekymrad över läget i svensk politik. Det tycks som om de flesta svenska politiker är upptagna med att göra dåligt genomtänkta utspel med syfte att locka till sig en viss väljargrupp.

Många exempel på det våta fingrets politik finns i debatten kring vinstuttag i välfärden. Efter en lång rad av avslöjanden i media har en stark oppinion bildats mot att företag plockar ut vinster från skattemedel. Samtliga partier försöker locka till sig denna oppinion. Gott så, nej för de förslag som ges är dåligt underbyggda och tycks i själva verket inte syfta till att lösa det aktuella problemet. Istället är det mer fråga om åtgärder som, vid en hastig blick i nyhetsflödet, ska verka attraktiva för väljare skeptiska till vinster i välfärden.

De senaste exemplen kommer från Miljöpartiet och Moderaterna på DN-debatt. Mp vill att aktiebolag ska klargöra att de inte driver skolor med vinstsyfte. Om man ägnar någon sekund åt att fundera på detta så framstår detta förslag som ett köttben till de väljare som är på väg att lämna Mp för Vänsterpartiets tydliga förbudslinje mot vinstuttag. Varför ska ett aktiebolag driva skola utan vinstsyfte?Det är en fråga som inte besvaras i Mp:s artikel.

Moderaterna har i sin tur tillsatt en arbetsgrupp och skriver att ”Ideologiska debatter om driftformer får inte stå i vägen för sakliga diskussioner om innehållet i skolan, sjukvården och äldreomsorgen och hur vi gemensamt reglerar och kontrollerar välfärden för att säkerställa att den på rättvisa villkor kommer alla till del.”Men politik  baseras alltid på någon typ av ideologi, även om ett parti eller en politiker kan välja att dölja denna ideologi.

Det vore skönt om svenska politiker vågade se komplexiteten i det moderna samhällets problem, tog sig tid att göra ett gammalt hederligt utredningsarbete och lägga fram förslag baserade på en tydligt redovisad ideologi som kan leda fram till de önskade resultaten.

Det är ironiskt att historiens mest välutbildade och välinformerade väljare lockas med politiska förslag av sämre och sämre kvalitet.

Detta inlägg publicerades i Miljöpartiet, Moderaterna och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar